परिचय ः बारम्बार पानीजस्तो पातलो दिसा हुनुलाई पखला (म्ष्बचचजयभब) भनिन्छ । पखला जुनसुकै उमेरका मानिसलाई लाग्ने भएतापनि खासगरी पाँच वर्षमुनिका बालबालिकाहरु यो रोगबाट बढी प्रभावित हुन्छन् । केटाकेटीहरुलाई खासगरी कुपोषणको कारणले पखला लाग्छ र यस्तो पखला बढी खतरानाक हुन्छ । नेपालमा वर्षेनी करिब ४० हजार बालबालिका पखलाबाट मर्ने अनुमान गरिएको छ । पखला तीब्र (ब्अगतभ) र जीर्ण (ऋजयचयलष्अ) गरि २ प्रकारको हुन्छ ।
कारण ः
कुपोषणले केटाकेटीलाई कमजोर बनाई अन्य कारणबाट पखला लाग्ने सम्भावना बढाउँछ ।
विषाणुजन्य संक्रमण (ख्ष्चब िक्ष्लाभअतष्यल) जीवाणु वा अमिवा वा जिआर्डियाको संक्रमण (द्यबअतभचष्ब िया बmयभदष्अ या न्ष्बचमष्ब िक्ष्लाभअतष्यल)
कान पाक्ने (इतष्तष्क ःभमष्ब) टन्सिल बढ्ने (त्यललकष्ष्तिष्क), दादुरा (ःभबकभिक) को संक्रमणमा
जुका परेका (ध्यचm क्ष्लाभकतबतष्यल)
दुध पचाउन शक्ति नभएमा (विशेषगरी केटाकेटीमा)
केहि खानाबाट हुने एलर्जीक प्रतिक्रिया (ब्ििभचनष्अ च्भबअतष्यm तय अभचतबष्ल ाययम) बाट ।
खाद्य विषक्तता (ँययम उयष्कयलष्लन)
केहि औषधिहरुको प्रतिकुल असर (क्ष्मभ भााभअत या अभचतबष्ल मगचनभक)
काचाँ फलफुल तथा धेरै चिल्लो र मसालादार खाना
रोग सर्ने तरिका (ःयमभ या त्चबलकचयचmबतष्यल)
संक्रमण खान तथा पानी
फोहोर बानी व्यवहार
झिँगा
बोतलको दूध खुवाउनाले
खाना बनाउने तथा दिने व्यक्ति फोहोरी भएमा
रोगी व्यक्तिलाई छुट्टै राख्न ढिला गरेमा आदि ।
लक्षणः
धेरैपटक दिसा लाग्नु (१ दिनमा ३ देखि २० पटक)
दिसामा पानीको मात्रा बढी हुनु
दिसाको मात्रा पनि बढी हुनु
कमजोरी हुनु बान्ता हुनु
कहिलेकाहीँ पेट दुख्नु
जल वियोजनका लक्षणहरु देखा पर्नु जस्तो केटाकेटीहरुको तालु धसिनु, पिसाब कम र गाढा पहेलो हुनु, मुख सुख्खा हुनु आदि
रोकथाम तथा नियन्त्रण (एचभखभलतष्यल बलम अयलतचय)ि
–व्यक्तिगत सरसफाइमा ध्यान दिने ।
–दिसापिसाबको उचित तवरले विर्सजन गर्ने ।
–बासी, सडेगलेका तथा काँचो खानेकुरा नखाने ।
–अनावश्यक औषधिहरुको सेवन नगर्ने ।
–बच्चालाई स्तनपान (द्यचभबकत ाभभमष्लन) गराउँनुपर्छ । आमाको
–दूधले बच्चालाई पखाला लाग्ने जीवाणुबाट बचाउँछ ।
–बच्चालाई दूध खुवाँउदा बोतलको प्रयोग गर्नु हुँदैन । बोतललाई सधैं
राम्रोसँग सफा गर्न गाह्रो हुने हुँदा यसबाट संक्रमण हुने बढी सम्भावना हुन्छ ।
– पानी उमालेर मात्र पिउने । खानेकुरालाई झिंगाबाट सुरक्षित राख्ने ।
–पखाला लागेको बच्चालाई सफा राखी प्रशस्त पौष्टिक तत्वयुक्त खानेकुरा खान दिनुपर्छ । यदि कडा परिश्रमको पखला भएमा बिरामीलाई प्रशस्त मात्रामा झोलिलो खानेकुरा खान दिने । जस्तो ः चिया, भातको माड, मासु र गेडागुडीको झोल आदि ।
–यदि जल वियोजनका लक्षणहरु देखा परेमा जीवन जल बनाई छिन( छिनमा खान दिने ।
–निको हुने लक्षण नदेखिएमा नजिकको स्वास्थ्य चौकी वा अस्पताल लैजाने ।
(लेखक आरोग्यधाम होमियोप्याथिक हस्पिटल प्रा.लि.
पोखरा–१०, इन्द्रचोकका प्रबन्ध निर्देशक हुन् ।)
कारण ः
कुपोषणले केटाकेटीलाई कमजोर बनाई अन्य कारणबाट पखला लाग्ने सम्भावना बढाउँछ ।
विषाणुजन्य संक्रमण (ख्ष्चब िक्ष्लाभअतष्यल) जीवाणु वा अमिवा वा जिआर्डियाको संक्रमण (द्यबअतभचष्ब िया बmयभदष्अ या न्ष्बचमष्ब िक्ष्लाभअतष्यल)
कान पाक्ने (इतष्तष्क ःभमष्ब) टन्सिल बढ्ने (त्यललकष्ष्तिष्क), दादुरा (ःभबकभिक) को संक्रमणमा
जुका परेका (ध्यचm क्ष्लाभकतबतष्यल)
दुध पचाउन शक्ति नभएमा (विशेषगरी केटाकेटीमा)
केहि खानाबाट हुने एलर्जीक प्रतिक्रिया (ब्ििभचनष्अ च्भबअतष्यm तय अभचतबष्ल ाययम) बाट ।
खाद्य विषक्तता (ँययम उयष्कयलष्लन)
केहि औषधिहरुको प्रतिकुल असर (क्ष्मभ भााभअत या अभचतबष्ल मगचनभक)
काचाँ फलफुल तथा धेरै चिल्लो र मसालादार खाना
रोग सर्ने तरिका (ःयमभ या त्चबलकचयचmबतष्यल)
संक्रमण खान तथा पानी
फोहोर बानी व्यवहार
झिँगा
बोतलको दूध खुवाउनाले
खाना बनाउने तथा दिने व्यक्ति फोहोरी भएमा
रोगी व्यक्तिलाई छुट्टै राख्न ढिला गरेमा आदि ।
लक्षणः
धेरैपटक दिसा लाग्नु (१ दिनमा ३ देखि २० पटक)
दिसामा पानीको मात्रा बढी हुनु
दिसाको मात्रा पनि बढी हुनु
कमजोरी हुनु बान्ता हुनु
कहिलेकाहीँ पेट दुख्नु
जल वियोजनका लक्षणहरु देखा पर्नु जस्तो केटाकेटीहरुको तालु धसिनु, पिसाब कम र गाढा पहेलो हुनु, मुख सुख्खा हुनु आदि
रोकथाम तथा नियन्त्रण (एचभखभलतष्यल बलम अयलतचय)ि
–व्यक्तिगत सरसफाइमा ध्यान दिने ।
–दिसापिसाबको उचित तवरले विर्सजन गर्ने ।
–बासी, सडेगलेका तथा काँचो खानेकुरा नखाने ।
–अनावश्यक औषधिहरुको सेवन नगर्ने ।
–बच्चालाई स्तनपान (द्यचभबकत ाभभमष्लन) गराउँनुपर्छ । आमाको
–दूधले बच्चालाई पखाला लाग्ने जीवाणुबाट बचाउँछ ।
–बच्चालाई दूध खुवाँउदा बोतलको प्रयोग गर्नु हुँदैन । बोतललाई सधैं
राम्रोसँग सफा गर्न गाह्रो हुने हुँदा यसबाट संक्रमण हुने बढी सम्भावना हुन्छ ।
– पानी उमालेर मात्र पिउने । खानेकुरालाई झिंगाबाट सुरक्षित राख्ने ।
–पखाला लागेको बच्चालाई सफा राखी प्रशस्त पौष्टिक तत्वयुक्त खानेकुरा खान दिनुपर्छ । यदि कडा परिश्रमको पखला भएमा बिरामीलाई प्रशस्त मात्रामा झोलिलो खानेकुरा खान दिने । जस्तो ः चिया, भातको माड, मासु र गेडागुडीको झोल आदि ।
–यदि जल वियोजनका लक्षणहरु देखा परेमा जीवन जल बनाई छिन( छिनमा खान दिने ।
–निको हुने लक्षण नदेखिएमा नजिकको स्वास्थ्य चौकी वा अस्पताल लैजाने ।
(लेखक आरोग्यधाम होमियोप्याथिक हस्पिटल प्रा.लि.
पोखरा–१०, इन्द्रचोकका प्रबन्ध निर्देशक हुन् ।)
Post a Comment